dierverzorging in de natuur & in- en rond de stallen

 

Hoe groot een hok ook is...., 

hoe groot een weide of natuurgebied ook is....

de dieren zijn toch altijd nog -door ons- opgesloten, want ze mogen niet overal heen...

daarom staan er hekken, is er een afrastering van gaas of houden we de dieren op een perceel door er een sloot omheen te graven.

Daarom hebben we voor onze dieren te zorgen. We kunnen ze niet ergens neerzetten en ze het verder maar uit laten zoeken. Deze verzorging gaat over een aantal punten, welke wij per dag,  per week of per maand op de kalender hebben staan.

  • controle op eten en drinken
  • controle op gezondheid
  • controle op hygiene 
  • controle op veiligheid
  • controle op dierenverblijf

Het zal duidelijk zijn dat we bij een koe een andere verzorging bedoelen als bij een cavia. Maar wanneer we voor ieder dier de meest natuurlijke leefomstandigheden willen zoeken, zullen er ook punten -in de verzorging- gelijk zijn.

Hierover hebben we regelmatig gesprekjes en overleg. Uit allerlei ideeen maken we de beste afspraken wat betreft dierenwelzijn, natuurbeheer en (zelfs) kringlooplandbouw.

Voorbeeld:

Op onze manier zoeken wij naar homeopathische kruiden die de spijsvertering en gezondheid van onze dieren kunnen bevorderen. Deze kruiden kweken we op in de plantenkas en planten ze daarna uit in weide en natuurgebieden. Tijdens de begrazing krijgen de dieren op deze manier - naast grassen- van allerlei kruiden binnen. Hiermee hopen we het gebruik van antibioticum niet nodig te hebben.

 

Zo houden we onze dieren ook het liefst in groepsverband.  Dus in een natuurlijke rangorde.  

Daarom scharrelen de kippen in groepjes rond, met een haan erbij. 

Een kudde schapen bestaat uit oude- en jonge ooien, waarvan de lammetjes tot een bepaalde leeftijd mogen drinken, beschermd door een stevige rambo.

Zo ook met de koeien, in rangorde van de groep, met het liefst een echte stier erbij voor de onderlinge rust. En geen kunstmatige inseminatie...

Zou je interesse hebben kunnen we genoeg kneepjes van het vak vertellen,  maar de eerste techniek die een dierverzorger moet aanleren is : het lezen van je dieren.

Hoe is het met de gezondheid van het dier ?  Is het vrolijk ?  kijkt het guitig uit zijn ogen ?  heeft het een glanzende vacht,  eet en drinkt het goed,  hoe is de ontlasting ?  Staat het in een hoekje, ? met een kromme rug ?  knarst het met de tanden... ?  blijft het dier liggen ?  Hoe is het met de pootjes/ hoefjes ?  heeft het een droog hok ?  enzovoort...... 

Voor dierverzorgers een checklijstje voor eventuele actie..

 

Dit zijn voorbeelden en is geen dagprogramma..

maar met elkaar, over de gehele week genomen, krijgt ieder dier zo de aandacht, de verzorging en de eventuele nazorg.

Per diersoort zijn er diverse verzorgingspunten welke collega's in ene ronde kunnen afwerken. Vind jij het leuk om meerdere aandachtspunten te checken tijdens de dierverzorging ? is er zeker de ruimte om je daarin te specialiseren.

Lijkt het je leuk om te doen...?  FF bellen..!