Natuurboerderij de Waarden heeft een aantal kuddes schapen, die worden ingezet op ruige terreinen en natuurgebieden als wildbegrazers. Help u mee deze vorm van grasmaaien te bevorderen ?

 

Poll Dorset | Rasbeschrijving

 
De Poll (= ongehoornd) Dorset is voor Nederland een uniek en veelzijdig ras met een aantal zeer specifieke eigenschappen.
Het ras is zeer vruchtbaar, produceert veel melk en geeft ook een hoge kwaliteit vlees en wol. In landen waar de schapenfokkerij voor inkomsten zorgt is het een populair rasdier, maar in Nederland zijn er nog niet veel dieren.
 

Eigenschappen 

De Poll Dorset is een vrij groot en aanhankelijk schaap. Het hele schaap is gespierd en heeft een lang voorkomen. Het kruis is zeer ruim.

De rammen zijn over het algemeen zeer vriendelijk. Ze worden met gemak 120 kilo en zijn jong vruchtbaar.

De ooien zijn zeer vruchtbaar en hebben een hoge melkproductie. Ze worden gemiddeld 80 kilo. 

 

Lammeren  

Het gemiddeld aantal lammeren ligt rond de 2.5 per jaar. Dit komt mede door de ongebonden bronst, waardoor er drie keer in de twee jaar kan worden gelammerd. De ooien lammeren makkelijk af en kennen weinig geboorteproblemen. Door de hoge melkgift kunnen de lammeren 500-600 gram per dag groeien!

 

Melk

Vanwege de hoge melkgift is de Poll Dorset tevens geschikt voor melkproductie. De melk bevat een hoge concentratie vet en eiwit en is dus ideaal voor het maken van kaas.