De wilde bij in Nederland staat onder druk. Meer dan de helft van alle 358 soorten bijen is bedreigd (2020).  Dit is vooral te wijten aan een afname aan voeding en nestgelegenheid. Bijen zijn hiervoor afhankelijk van bloeiende planten en bomen. Door intensieve grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen blijft er steeds minder over voor de bij. Hierdoor wijken ze uit, en nog erger, sterven ze uit. Dat is jammer!

Want bijen zijn essentieel voor onze voedselvoorziening. Door te helpen, om gewassen en fruitbomen te bestuiven, zorgen zij voor de totstandkoming van enorm veel groente en fruit.

Bijenkasten in het Lohmanpark

bij de zorgboerderij staan in de dierenweide een aantal kasten met bijen.  deze bijen zijn van het soort : buckfast. Dit is in algemeenheid geen agressief bijenvolk. 

De kasten worden verzorgd door de imkers. Zij controleren het bijenvolk, de koningin, het zgn. broed (dat zijn de eitjes en larfjes) proberen er op tijd bij te zijn wanneer een nieuwe koningin gaat zwermen, en oogsten in het hoogseizoen de honing.

Verkoop honing bij Zorgboerderij

in vaktermen vanuit de imkerij, wordt de honing koud geslagen en rauw in potjes gedaan. Dit betekend dat er aan de honing geen enkele toevoeging wordt gedaan.

De honing die de bijtjes verzamelen komt van 5 tot 7 kilometer rondom de boerderij vandaan. 

Voor allergische mensen is het proberen waard om na te gaan of zij door het eten van deze honing (pollen) mogelijke weerstand opbouwen tegen o.a. hooikoorts.

U zal begrijpen dat we alleen honing winnen bij overvloed. De bijen hebben ook honing nodig voor de jonge larven en om te (kunnen) overwinteren. Dus een gedeelte van de honing gaat in potjes voor de verkoop, en daarmee: Op is Op...!