zaden & stekkies

Naast alle planning op onze papieren kalender, hebben wij de zekerheid van de vier seizoenen in een jaar. Daarbij kunnen - door bijv. weersomstandigheden- de groei en bloei wat verschuiven, Maar zowel in de lente, de zomer, herfst en winter, zien wij in de flora, de knopzetting, de bloeitijd, vruchten en zaden. 

Over natuur(lijk) beheer hebben de meeste mensen wel een visie. Wanneer wordt iets goed bijgehouden en wanneer is het een rommeltje ? Dat verschilt in mening of het over een perceel in een woonwijk gaat of ergens in een polderlandschap ligt.  In 2019 hebben we al veel discussies langs zien komen wat betreft het (beleid op) gras maaien.

Naar onze mening heeft het maai-beleid ook te maken met (beinvloed het) de levensvatbaarheid van een grote collectie zomerbloeiers. Met als gevolg daarvan, dat ondergronds en bovengronds het voortbestaan van groepen "gebruikers" onder druk komen te staan of zelfs tot uitsterven gedoemd zijn.  Naar onze mening is dit een goed voorbeeld van kringloopnatuur, of zoals u wilt: het doorbreken van de kringloopnatuur.

Want alle planten die door zaaiing voortbestaan, maar in voorjaar en de zomer 1 of 2 keer per week worden afgemaaid, hebben het door deze menselijke planning, wel erg moeilijk. Want alles wat wij in de knop afmaaien, hoeven we in het volgende jaar - op die standplaats- niet meer naar uit te kijken...

Daarom doen wij naast het gevarieerde "vakken maaien" ook aan zaadwinning van veld- en akkerbloemen.